Protocol wat te doen na een overlijden:
Bel eerst de huisarts, daarna ons
Als een dierbare is overleden moet er een arts langskomen om de overledene te "schouwen". De arts maakt een verklaring van overlijden (deze bestaat uit twee delen). Deze is nodig om de uitvaart te regelen.
Als de arts is geweest kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen met ons op telefoonnummer 020 - 21 46 405
Wij maken dan afspraken met u om uw wensen voor de uitvaart te bespreken en de overledene te verzorgen.
Doorgaans zijn wij binnen 1,5 uur ter plaatse.
Tijdens het gesprek vragen wij onder andere of u een begrafenis of crematie wenst, of u wilt dat uw dierbare wordt opgebaard en zo ja waar: thuis of in een uitvaartcentrum.
Wij zorgen ervoor dat alles wordt geregeld en zullen u volledig de zorg uit handen nemen.
Overleden in de nacht
Als uw dierbare ’s nachts overlijdt komt ons zorgteam zo snel mogelijk langs om de overledene te verzorgen of op te halen. Wij komen de volgende dag om de uitvaart te bespreken.
Wanneer iemand in het ziekenhuis overlijdt wordt er vaak al eerste dienstverlening gegeven en wordt de overledene gekoeld bewaard in het mortuarium van het ziekenhuis.
Kleding overledene
Na het melden van het overlijden is het handig om alvast kleding klaar te leggen waarin de overledene zal worden opgebaard. Wij nemen deze kleding mee of kleden de overledene aan in uw bijzijn, u mag hier natuurlijk bij helpen of slechts toekijken wat wij doen.
Aangifte overlijden
Wij nemen de verklaring van overlijden mee en doen bij de gemeente aangifte van overlijden.
en.
Opbaren van de overledene
Het woord opbaren is afgeleid van de woorden ‘op een baar leggen’. Het opbaren van de overledene geeft de mogelijkheid afscheid te nemen van je dierbare voor de dag van de crematie of de begrafenis.
Het afscheid nemen van het overleden lichaam kan een positieve bijdrage leveren aan het rouwproces.
Het is daarom zeker niet eng maar kan juist een hele intieme, liefdevolle gebeurtenis zijn.
U mag de overledene thuis laten opbaren of in een uitvaartcentrum. Ook kan de overledene worden opgebaard op een speciale plek zoals een clubhuis of kerk.
Waar opbaren?
Thuis opbaren
Veel mensen kiezen voor een opbaring in de vertrouwde omgeving van het eigen woonhuis. Zo kunt u op elk gewenst moment bij de overledene zijn en bent u niet gebonden aan vaste bezoektijden.
Bij een opbaring thuis kunt u kiezen voor een opbaring in bed of in een uitvaartkist.
Opbaring op bed
Kiest u voor een opbaring in bed dan zal er een speciale bed-koeling worden geplaatst die het lichaam koelt en ervoor zorgt dat het in goede conditie blijft tot de uitvaart-dag.
De koeling is niet te zien want die wordt onder het laken geplaatst waarop de overledene ligt.
De dag voor de uitvaart of op de uitvaart-dag wordt de overledene dan in een kist gelegd.
Opbaring in uitvaartkist
In plaats van een bed kunt u de overledene ook opbaren in een uitvaartkist.
Wij leveren dan een draagbaar waarop de kist wordt geplaatst, een koeling voor in de kist, een kistrok en een glazen kistdeksel.
Kiest u voor een thuis-opbaring dan kun je mogelijk te maken krijgen met veel belangstellenden die langs willen komen. Dat kan troostend maar ook belastend zijn. Daarom kan het verstandig zijn om duidelijke bezoektijden af te spreken.
Op de dag van de uitvaart komen er twee auto’s bij het huis waar de overledene ligt opgebaard. Een busje om de spullen van de thuis-opbaring mee te nemen. En een rouwauto om de overledene op waardige wijze te vervoeren naar de begraafplaats of het crematorium.
Opbaren in een uitvaartcentrum
Niet iedereen heeft de ruimte voor een thuis-opbaring of maakt de woonsituatie dat praktisch onmogelijk.
Dan kan een uitvaartcentrum uitkomst bieden.
Overal in Amsterdam zijn uitvaartcentra waar de overledene kan worden opgebaard en waar je op afspraak langs kunt gaan voor een bezoek.
Sommige uitvaartcentra hebben zogenaamde 24-uurs kamers.
Dit zijn ruimtes die, met een speciale sleutel of elektronische pas, 24 uur per dag voor nabestaanden toegankelijk zijn.
Vaak bieden deze kamers een huiselijke sfeer met een bankje, muziekinstallatie, koffiezetapparaat, koelkastje en soms zelfs een keukentje.
En natuurlijk de plek waar de overledene ligt opgebaard.